US-CHINA-ECONOMY-ALIBABA-IPO

Всесвіт Alibaba.com

Як китайська інтернет-компанія завоювала світ

На сьогоднішній день ринкова капіталізація Alibaba становить $ 239 млрд.

За підрахунками Alibaba Group, кількість активних користувачів торговельного майданчика тільки в Китаї досягло 423 млн. чоловік.

Число співробітників налічує більше 35 000 чоловік.

За офіційними даними за минулий фінансовий рік, дохід компанії досяг 15,686 млрд. доларів, це на 33% вище, ніж в попередньому році. Чистий прибуток склав 11,056 млрд. доларів, у порівнянні з попереднім роком збільшившись на 182%.

Але колись все було не так …

Компанія Alibaba була створена в 1999 році вчителем англійської мови Ма Юньом, більш відомим як Джек Ма і його 17 друзями. Для заснування фірми знадобилося 60 000 доларів.

Чи з’явився Джек Ма в потрібному місці в потрібний час, або ж його сьогоднішні досягнення – це результат важкої роботи – вирішувати вам. У мене ж після прочитання книги виникло відчуття, що в певний час було і те й інше.

Отже, у своїй книзі Портер Ерісман відкриває нам не тільки всесвіт Alibaba.com, а й дає відмінне уявлення про розвиток Китаю того часу.

На той момент, як Джек Ма і його друзі починали створювати «Алібаба» «інтернетом в Китаї користувалися лише десять мільйонів чоловік, тобто менше 1% населення країни. І ще менша кількість людей готові були б щось купити в Інтернеті. Для цього існувало занадто багато перешкод:

– Низька споживча здатність населення;

– Відсутність у більшості кредитних карт;

– Примітивна логістична інфраструктура;

А головне – інтернет-торгівля здавалася неможливою на тлі китайського «дикого капіталізму», де шахрайство було звичайною справою, і покупці і продавці, що ніколи не бачили один одного в обличчя, просто не довіряли один одному в тій мірі, щоб проводити платежі ».

Не хочу переказувати вам зміст книги і відкривати все її секрети. Але скажу тільки, що автор дає чітку послідовність розвитку компанії, описує як помилки, так і перемоги. Компанія навіть в період бурхливого розвитку стикалася з низкою проблем, які потрібно було вирішувати, не втративши довіру користувачів і свою репутацію перед інвесторами. Ось, що пише Портер про період швидкого зростання:

«Компанія занадто швидко розрослася, і її почав роздирати хаос. На нараді зазвичай збиралося до тридцяти чоловік, і всі вони кричали щосили, намагаючись бути почутими. Співробітники самі встановлювали свій робочий розклад, і в результаті було неможливо координувати їх роботу. Часто бувало, що нові службовці приходили в перший день на роботу і виявляли, що у них немає ніяких чітко визначених обов’язків і незрозуміло, кому вони повинні підкорятися. В результаті виникали незручні ситуації – наприклад, коли один новий службовець цілий тиждень сидів за столом і робив вигляд, що працює, так як боявся запитати, хто ж його начальник, бо думав, що тоді його виженуть.

І справа була не тільки у відсутності контролю – загальна стратегія «Алібаби» теж була неясна ».

Отже, ви бачите, що ця книга не схожа на інші книги про історії великих компаній. Автор настільки дає чітке розуміння атмосфери, в якій розвивалася «Алибаба», що створюється якесь відчуття присутності і вже неможливо не співпереживати головним героям книги. Я думаю, цей ефект досягнуто насамперед за рахунок стилю викладу книги – Портер веде оповідь від свого імені і передає все в формі бізнес-роману. Всі персонажі книги не вигадані, а ситуації передані, в тому числі і через діалоги героїв. Саме це і дозволяє книзі занурити читача в цей світ – у всесвіт Алибаба.

Книга вийшла максимально чесною і життєвої. Тут немає надлюдей або чарівних фей-хрещених, які допомагають головним героям. Адже Джек Ма стикається з багатьма проблемами бізнесу:

– складність підбору менеджменту;

– проблеми в організаційній структурі персоналу;

– занадто бурхливий розвиток компанії і потім стан дефолту;

– звільнення людей;

– зміна команди і переоцінка цінностей;

– розробка стратегії;

– суперництво з конкурентами;

– розробка і вибір бізнес-моделей.

Але, не дивлячись ні на що, це не антиказка, а історія зі щасливим кінцем. Бо, як пише сам Портер – «ця книга – розповідь безпосереднього свідка про те, як нікому не відомі шкільний учитель і його сімнадцять друзів подолали немислимі перешкоди і створили потужний центр інтернет-торгівлі, який змінює обличчя всього світового бізнесу».