Составление бизнес-плана

Чого ви позбавляє себе БЕЗ бізнес-планування

Культура бізнес-планування в Україні тільки починає зароджуватися. Багато існує думок, чи потрібен бізнес-план для бізнес-ідеї та на якому етапі потрібно його складати. Ноти невпевненості в процес бізнес-планування додає і те, що наше життя непередбачуване і прогнози часто не здійснюються, а звідси і висновок про те, що бізнес-план не потрібен.

Спеціалісти компанії Якість гарантовано переконані в тому, що складання бізнес-плану для вже існуючої компанії навіть більш необхідне ніж для уявного бізнесу. То, чого позбавляє себе підприємець без бізнес-планування?

  • Бізнес-планування і майбутнє. Тут важливе саме слово планування. Планування завжди пов’язане з майбутнім і в нашому присутності в ньому. Виходить, що якщо не плануємо значить не програмуємо бачити себе, або свою компанію в майбутньому.
  • Бізнес-планування і фокус. Розробка бізнес-плану починається зі стратегічного фокусу, який для себе визначив керівник. Якщо ви не визначаєте стратегію, то позбавляєте компанію мети, а отже, не маєте вектору розвитку.
  • Бізнес-планування і гроші. Фінансове планування доходів компанії – один з рушіїв мотивації, як для керівника так і для підлеглих. План доходів визначає рівень масштабу мислення підприємця. Реалістичний підхід складання плану витрат вказує на готовність власника нести відповідальність і бути чесним з собою. Не плануючи кеш-фло компанії ви позбавляєте себе управління грошовими потоками, а отже, і здатністю впливати на прибуток компанії.
  • Бізнес-планування і команда. Для співробітників наявність бізнес-плану в компанії ототожнюється з власним розвитком. Команда чітко розуміє, коли в компанії немає бізнес-плану. На такому підприємстві робітники на довго не затримуються, адже вони не бачать своєї ролі в майбутньому підприємства. Не плануючи розвиток своїх співробітників ви позбавляєте себе кращої і замотивованої команди.
  • Бізнес-планування і масштаб. Плануючи масштаб підприємства власник визначає місце компанії не тільки серед конкурентів, але і на глобальному рівні. І тут не потрібно виправдовуватися тим, що є бізнес який можна масштабувати, а є який ні. Прикладів успішного масштабування бізнесу дуже багато. Отже, питання масштабування залежить лише від обмеженості мислення самого підприємця. Не плануючи масштабування бізнесу ви позбавляєте себе можливості вигадати нову бізнес-модель підприємства.
  • Бізнес-планування та партнери. Ефективне залучення партнерів та однодумців можливо тоді, коли ви бачите спільну ціль та можливості її досягнення. З різним підходом до бізнесу, без спільних планів на майбутнє та визначених дій партнерство приречене. Натомість, гарно розплановане партнерство з чітким планом дій, загальними цінностями та розраховане на довготривалу перспективу дасть неймовірний синергетичний ефект. Отже, не плануючи партнерство ви позбавляєте себе сильного бізнес-середовища, міцної підтримки та взаємовигідних коллаборацій.
  • Бізнес-планування і візія. Основою планування є світогляд, досвід та цінності підприємця. На основі цього будується бізнес-стратегія компанії, її цілі, місія та візія. Формування місії, це відповідь на питання – що і для кого ми робимо. Формування візії – це відповідь на питання: де компанія буде через 5-10 років. Це є база для прийняття рішень керівника компанії. Не плануючи візію компанії ви позбавляєте себе впливати сьогоднішніми діями на майбутнє вашої компанії.

Сподіваюся, що ми змогли вас переконати в тому, що не потрібно боятися невідомого майбутнього, адже ми самі впливаємо на те, що буде. Так, ми не можемо взяти під контроль увесь всесвіт і прорахувати все до дрібниць на роки вперед. Але визначивши шлях, легше тримати на ньому свій фокус та шукати можливості.