viber image

Стоматологічний кабінет – розбір кейса

Ступінь складності – 2-3 (за шкалою від 1 до 5), залежить від набору обладнання.

Обсяг початкових інвестицій – від 100 тис. до 500 тис. USD (залежить вартості приміщення, кількості крісел, застосовуваного устаткування, наявності додаткової діагностичної апаратури).

Ліцензія – обов’язкова, бажано на всі 5 основних стоматологічних спеціальностей (лікар-стоматолог-ортопед, лікар-стоматолог терапевт, лікар-стоматолог-ортодонт, лікар-стоматолог-хірург, лікар-стоматолог дитячий).

Спеціалізація: затребувані комплексні послуги, але можлива спеціалізація: терапевтична, хірургічна стоматологія, ортодонтія (виправлення прикусу), стоматологічна ортопедія (протезування); дитяча стоматологія.

Франшиза бізнесу: можлива через 3-5 років роботи.

Даний бізнес поєднується з: продажем супутніх товарів (щітки, пасти, флоси і ін.); косметологічними послугами (особливо ін’єкційної косметології); рідше – іншими медичними спеціалізаціями (гінекологія, УЗД, МРТ, КТ, клініко-діагностична лабораторія, консультаційний прийом лікарів, невідкладна медична допомога).

Терміни окупності – 1-2 роки (!).

Термін виходу на точку беззбитковості: до 6 місяців з моменту відкриття.

Терміни окупності і виходу на точку беззбитковості вказані з урахуванням, що проект має індивідуальний, якісний бізнес-план.

  • I. Чи варта «гра свічок»?

Судіть самі:

  1. З усіх напрямків медичного бізнесу стоматологія є найбільш прибутковим і численним (70% приватних медичних клінік – стоматологічні) з причин:

а) – державний сектор стоматології практично припинив своє існування;

б) – платоспроможні пацієнти частіше звертаються саме до стоматологів, ніж, до лікарів інших спеціальностей;

в) – середній чек в стоматології в кілька разів вище, ніж в інших галузях медицини.

Про те, що цей сегмент особливо успішний, говорить і наявність лише у стоматології з усіх видів медичних послуг окремих кодів в класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) – 86.23 і 85.13.

  1. Зараз український ринок стоматології залишається успішним, незважаючи на нестабільність в країні: наприклад, страховики вказують, що на цей вид послуг припадає не менше 20% виплат за програмами добровільного медичного страхування щорічно.
  2. Попит на стоматологічні послуги високий і постійний, має тенденцію до зростання.

Потребує лікування стоматологічної патології переважна більшість населення як дитячого, так і дорослого (80% за даними дослідження Асоціації Стоматологів України). При цьому в останні роки спостерігається значне збільшення основних стоматологічних захворювань серед українців. Причина в тому, що згідно з міжнародними рекомендаціями, кожна людина хоча б 1 раз на рік повинна відвідати стоматолога для огляду і консультації. Однак понад 70% населення звертаються до стоматолога тільки при наявності гострого болю. Таким чином, чекаючи «до останнього», пацієнти збільшують середній чек стоматологам, оскільки патологія стає запущеною, а лікування – більш дорогим.

  • II. Обсяг і потенціал ринку

Ринок приватних стоматологічних послуг в країні почав функціонувати з початку 90-х років і за свої неповних 30 років існування має найбільший серед інших галузей медицини досвід надання платних послуг населенню; найбільш динамічно розвивається.

За оцінками Міністерства охорони здоров’я України, в найближчі роки ринок платних медичних послуг буде розширюватися на 12% в рік.

В Україні зареєстровано 3 734 приватні стоматологічні клініки (кабінети), серед яких на ринку спостерігається жорстка конкуренція досить високого рівня.

Ринок близький до насичення або перенасичений (за оцінками різних аналітиків). Але оскільки на частку мережевих стоматологічних компаній припадає лише чверть комерційного сектора, зараз можливості стоматологічного бізнесу, який грамотно стартував навіть з нуля, великі.

Ємність стоматологічного ринку оцінити досить проблематично, оскільки чимала частка грошей знаходиться в тіні – її отримують лікарі державних клінік, які займаються приватною практикою. Однак фахівці вважають, що мова йде про мільйони доларів в рік.

На ринку стоматологічних послуг існує 2 види конкуренції:

1) справжня (чесна) конкуренція – між клініками одного цінового рівня;

2) фальшива:

– між державними (де лікарі не платять за оренду, всі гроші розподіляються серед персоналу в якості неформальних платежів) і приватними (працюють в правовому полі) клініками;

– а також конкуренція медицини з іншими сферами послуг (при виборі клієнта – купити одяг, телефон, машину або вставити зуби).

Нашою компанією детально проаналізовано основні фактори конкурентоспроможності стоматологічних послуг і синтезований оптимальний рецепт входу і виживання на ринку, розроблено унікальна торгова пропозиція для залучення клієнтів, завдяки якому робота нового підприємства буде вигідно відрізнятися від конкурентів.

  • III. Обсяг діяльності

Можна виділити три типи медичних установ, що надають платні стоматологічні послуги:

  • поодинокі стоматологічні клініки (кабінети) – найбільш поширені;
  • мережі стоматологічних клінік;
  • медичні центри та клініки, які крім стоматологічних послуг надають й інші платні медичні послуги.

На ринку цінуються клініки повного циклу – які надають повний спектр стоматологічних послуг.

Середній розмір приватної стоматологічної клініки становить 3-4 стоматологічні установки. Кабінет менш ніж на 2 стоматологічні установки відкривати недоцільно.

Орендувати приміщення не рекомендуємо – купуйте приміщення без ремонту (бажано виведене з житлового фонду), оскільки необхідний специфічний капітальний ремонт: підведення комунікацій до стоматологічних установок і екранування для використання рентген-апаратури, а також спеціальні дизайнерські рішення для комфорту пацієнтів.

  • IV. Де краще відкривати

У великих містах. Дивитися по насиченості локального ринку.

  • V. Портрет потенційного клієнта

Оскільки зуби псуються у всіх, потенційних клієнтів потрібно розбивати на сегменти і працювати з кожним із них окремо.

Залежно від місця розташування клініки (велике місто / невелике місто / сільська місцевість; спальний район / центр і т.д.), цінової політики підприємства (націленість на економ / середній / преміум сегмент) – портрети кожного сегмента будуть різними.