составление бизнес-плана

Конкретність = унікальність. Другий принцип складання вдалого бізнес-плану

Що ви знаєте про конкретність і чим вона допомагає в написанні бізнес – проекту?

Якщо заглянути у Вікіпедію, то можна отримати таке пояснення слову Конкретність – це філософський термін, що позначає змістовне багатство поняття, яке відділяє та робить об’єкт вивчення унікальним на тлі інших. Конкретний об’єкт – одиничний об’єкт з ясно визначеними ознаками.

Синонімами слова конкретність є – чіткість, визначеність, ясність, точність; реальність, істотність, предметність, однозначність.

Отже, чим конкретно може допомогти «конкретність» при написанні вдалого бізнес-плану?

Додати конкретики можна 2 підходами:

  • При описі ідеї проекту. Чим чіткіше буде наданий опис ідеї проекту, тим зрозуміліша буде ваша ідея.

Приклад №1

Опис ідеї без застосування принципу конкретності:

Ідея проекту полягає в створенні салону краси

Додаємо конкретності:

Ідея проекту полягає в створенні салону краси преміум класу в престижному районі міста з використанням елітної косметики та інноваційних процедур.

Приклад №2

Опис ідеї без застосування принципу конкретності:

Ідея проекту полягає у відкритті ювелірного салону

Додаємо конкретності:

Ідея проекту полягає у відкритті ювелірного салону з унікальними виробами ювелірного мистецтва та з ювелірними колекціями від міжнародних ювелірних брендів

В наведених прикладах одразу видно, що конкретність справді відділила салони з інших за допомогою унікальних рис. Зрозуміло, що далі можна робити ще більше детальний опис салонів, додаючи перелік послуг, опис досвіду майстрів, брендів з якими працюють салони та інші деталі. Але зверніть увагу на те, що перше речення про ідею проекту вже містить ідентифікацію. Таким чином ви відразу доводите основну ідею бізнес-проекту та концентруєте увагу вашого опонента. Після такого опису цікавість до проекту зростає та хочеться дізнатися більше про проект.

Проведені експерименти свідчать, що конкретність більше запам’ятовується ніж щось абстрактне.

Якщо далі розглядати ці приклади можна побачити, що конкретність додала до ідеї визначеності. На основі визначеності вже легше зробити наступні дії:

  1. Провести огляд конкурентів. Стало зрозуміло, що конкуренти це не всі салони, а салони певної категорії;
  2. Зробити аналіз ринку. Аналіз ринку буде більш вузький і зведеться до аналізу попиту та пропозиції на ринку салонів преміум класу;
  3. визначити нішу проекту та основні тренди;
  4. розробити портрет споживача;
  5. розробити маркетингову стратегію.

Якщо вам потрібно пояснити певну ідею певній аудиторії людей, однак ви не впевнені у їхніх знаннях, використовуйте конкретну мову, це значно полегшить розуміння між вами.

  • Додаючи цифри

Використовуйте цифри для надання ще більшої конкретики у ваш бізнес-план. Це приверне увагу інвестора та покаже, що ви дійсно орієнтуєтеся в даній тематиці.

Замініть абстрактні слова цифрами.

Приклади:

Абстрактно Конкретно
Енергозберігаюче обладнання Обладнання, що зберігає до 30% тепла
Ефективна маркетингова стратегія Маркетингова стратегія, яка принесе в 2 рази більше клієнтів при такому ж самому бюджеті
На сьогоднішній день послуги з естетичної медицини користуються високим попитом За даними аналізу ринку, рівень попиту на послуги з естетичної медицини зріс на 35% в порівнянні з минулим роком.
Кількість підприємців в Україні менше ніж у Польщі Кожен десятий поляк – підприємець, а в Україні своя справа є тільки у 1 з 60

Інформація, яка подана абстрактно сприймається, як легковажна, не акцентує уваги на проблематиці, не розкриває актуальності теми. Такі фрази легко забуваються і не сприймаються серйозно. Отже, рівень уваги, який отримає проект значно менший.

Напроти, інформація, яка має цифри вже сприймається як факти, рівень довіри до такої інформації вищий. На таких фактах легко побудувати аргументацію створення нового бізнесу.

Сподіваюся, ми переконали вас в тому, що конкретність і чіткість – це ключова складова вдалого бізнес-плану. Отже, уникайте абстракції, спробуйте описати свій проект одним-двома реченням додавши конкретності. Як було наведено в прикладах: завдяки конкретності поставлена мета набуває чіткості та веде до узгодження дій.